• Haberler
  • Genel
  • Türkiye'nin en büyük tarım fuarı bugün kapılarını açtı

Türkiye'nin en büyük tarım fuarı bugün kapılarını açtı

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 4'üncü büyük Tarım ve Hayvancılık Fuarı Agroexpo, bugün İzmir'in Gaziemir semtinde...

Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 4’üncü büyük Tarım ve Hayvancılık Fuarı Agroexpo, bugün İzmir’in Gaziemir semtinde start verdi

Türkiye’nin heyecanla beklenen Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege İhracatçılar Birliği Başkanı JakEskinazi, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’inkatılımları ile başladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK  10’UNCU TARIM ÜLKESİYİZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarımın siyaset üstü bir konu olduğunun altını çizerek, “Dünyada tarım anlayışının yeni boyut kazandığı bir dönem. Tarımsal üretimi siyaset üstü bir konu olarak gördük. Ülkemiz özel bir konuma sahip, dünyanın ise tam merkezi konumunda. Türkiye’yi dünyanın tarımsal üssü yapmak için çalışmalara devam ediyoruz. Yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyoruz. Dünyanın en büyük 10’uncu tarım ülkesiyiz.” dedi.Kooperatiflerin desteklenmesinin önemli olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Küçük üretici ve kooperatifler desteklenmeli. Bu konuda düzenleme yapılırsa Türkiye, tarım içindeki sıkıntılardan ve ithalata bağımlı olmaktan kurtulur. Başka bir tarım mümkün, İzmir tarım stratejimiz bunu mümkün kılıyor ve mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla tarımdaki sıkıntıların çözülebileceğini ifade eden Soyer, “Bu toprakları bereketine kavuşturmak mümkün. Köylüyü göçe zorlayan yanlışları değiştirmek, dev şirketler karşısında alın terinin karşılığını alabileceği bir sistem inşa etmek mümkün. İklim krizi ve yanlış politikalarla azalan su kaynaklarımızı ve çoraklaşan topraklarımızı kurtarmak mümkün. Milyonlarca vatandaşımızın; sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak mümkün. Tarımı, ülkemizin ekonomisine ve istihdama en büyük katkı sağlayan sektörlerden biri haline getirmek mümkün. Yaygınlaşan, kitleselleşen yoksulluğu bitirmek mümkün. Kısacası, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ vizyonumuz ve altı ayaklı İzmir Tarımı stratejimiz işte bu ‘mümkünü’ ortaya koyuyor. İzmir Tarımı ile kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

FUARDAN 2 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ BEKLENTİSİ
Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen Agroexpo; başta tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sera ve teknolojileri, su ve sulama teknolojileri, gübre, tohum, fide, fidan ve bahçecilik, zirai ilaçlama makinaları, ekolojik tarım, agro bilişim, canlı hayvan yetiştiriciliği, hayvansal üretim makinaları, sektöre bağlı kurum ve kuruluşlar olmak üzere tüm sektör temsilcilerini Fuar İzmir’de ağırlayacak. Bu sene küresel ve toplumsal bilinci geliştirerek, ülkemizin bu konuya hassasiyet duyması adına; Tarım ve İklim Stratejilerinin konu olacağı ve bu alanda konusunda önemli donanıma sahip konuşmacıların katılım sağlayacağı panel yapılacak. Su kaynaklarının tarıma etkisinden, iklimin hayvancılığa etkilerine kadar birçok başlık panelde yer alacak. 100’ü aşkın ülkeden davet edilen ithalatçı firmaların ve alım heyetlerinin önemli bir kısmı fuara katılım sağlayacak. Geçen yıl fuarda 1.5 milyar dolar olan ticari hacmin, bu sene 2 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

“SEKTÖRLERİN PAYDAŞLARI AYNI DİLİ KONUŞMALI”

Ürünlerin tüketiciye ulaşasıya kadar bir kısmının ziyan olduğunu ifade eden Ege İhracatçılar Birliği Başkanı JakEskinazi şunları söyledi: “Sektörlerin paydaşları aynı dili konuşmalı ve kurallara uymalı. Tarladan markete gelinceye kadar ürünlerin 3’te biri ziyan oluyor. Ziyan olmaması için devlet nezdinde yeni stratejiler gerekir. Ülkemizin mevcut durumu gözlenmeli.”

BAŞKAN SOYER’E TEŞEKKÜR
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2021 yılında 168 ülkeye tarım ürünü ihraç ettiklerini söyledi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, oda olarak tarıma destek verdiklerini ifade etti. Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan ise destekleri için Başkan Soyer’e teşekkür etti.SUNA GİZEM KAZANCI

 

Bakmadan Geçme